15. septembar – Jačanje bolničkih kapaciteta prioritet

0
25

Osnaživanje bolničkih kapaciteta jedan je od osnovih prioriteta Ministarstva zdravlja, a u pripremu plana za ulaganje i jačanje zdravstvenih ustanova, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), pružiće ekspertsku pomoć i podršku, zaključeno je na sastanku ministra zdravlja Dragoslava Šćekića sa regionalnim direktorom SZO za Evropu dr Hansom Klugeom, koji je održan na marginama Regionalnog komiteta SZO za Evropu u Tel Avivu, Izrael.

Sagovornici su se složili da nema snažnog zdravstvenog sistema, pripremljenog i sposobnog da pruži efikasan odgovor tokom vanredne situacije bez savremenih, opremljenih i jakih bolnica, što je jedno od ključnih naučenih lekcija tokom trajanja pandemije COVID-19. U tom smislu, dogovorena je podrška SZO u sprovođenju procjene kapaciteta za pripremljenost i odgovor na krizne zdravstvene situacije, sa posebnim akcentom na jačanje kapaciteta za pružanje servisa za mentalno zdravlje, kao pretpostavka za oporavak od pandemije i očuvanje zdravlja.

Ministar Šćekić i ovom prilikom uputio je riječi zahvalnosti SZO za podršku u procesu izrade nove Strategije za promociju digitalizacije u funkciji transformacije zdravstvenih usluga i unapređenja zdravlja.

Sastanku su, pored ministra Šćekića i direktora Klugea, prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Obradović, načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju u Ministarstvu zdravlja i nacionalni koordinator za SZO, Mirjana Đuranović i šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori dr Mina Brajović.