15. septembar – Ko donira organ živi dva života

0
247

Ministarstvo zdravlja neće dozvoliti bilo kakve vrste pritisaka da bi došlo do promjena na listama čekanja za transplantaciju organa, kazala je direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu prof. dr Vesna Miranović.
Prof. Miranović je navela da u ministarstvu ozbiljno razmišljaju o izmjenama zakona, kako ne bi bila potrebna saglasnost porodice za doniranje organa, kod osoba koje su za života potpisale donorsku karticu.
– Potrudićemo se da pružimo puno uvjeravanje građanima da nema mjesta kriminalu u ovoj priči i da nema mjesta priči da se pacijent može vratiti nazad iz moždane smrti i da shvate da naš sistem ima kapacitet da unaprijedi transplantacionu medicine – poručila je prof. Miranović i dodala da to možemo da uradimo samo svi zajedno.
Ona je kazala da je to osnovni uslov da bi građani imali povjerenja u sistem.
– Ono na čemu trenutno radimo jeste da nabavimo softver koji će sve te liste čekanja učiniti vidljivim, ne samo za one koji su zainteresovani, već i organ koji je nekome dat da ga prate u njegovom daljem životu – kazala je prof. Miranović i dodala da je to proces u kojim je potrebno da se gradi povjerenje građana.
– Možda ćemo praviti greške, ali ne na štetu pacijenata – poručila je prof. Miranović.
Navodi i da uspješnog transplantacionog programa nema, ako nema donacija organa.
– Pacijent koji je doživio moždanu smrta iz smrti stvara život, iz očaja stvara nadu. Onaj ko donira organ živi dva života – poručila je prof. Miranović i dodala da je jedna preminula osobe može potencijalno donirati 16 organa.