16. april – Crna Gora lider u liječenju oboljelih od multipla skleroze

0
229

Crna Gora je lider u regionu u mogućnostima dijagnostikovanja i liječenja oboljelih od multipla skleroze, a saradnjom sa najvećim evropskim stručnjacima napaviće još veće iskorake u liječenju te bolesti, poručio je direktor Kliničkog centra Crne Gore neurolog dr Jevto Eraković.

On je, povodom posjete KCCG-u jednog od najpoznatijih austrijskih neurologa prof. dr Tomasa Bergera rekao da Crna Gora ne zaostaje za razvijenim evropskim zemljama kada je riječ o liječenju oboljelih od multipla skleroze, a da u odnosu na zemlje regiona sa Slovenijom dijeli prvo mjesto.
– U Crnoj Gori ima oko 600 oboljelih od multipla skleroze i jedna od tema razgovora sa profesorom Bergerom bila je njegova pomoć u implementaciji i izradi Registra oboljelih od multipla skleroza, ne samo da bi imali tačan broj pacijenata, već da bi iz tog registra, zajedno sa kolegama iz Austrije i Evrope, dobili neophodne podatke za naučna i stručna usavršavanja i odredili naredne ciljeve, koji će poboljšati status pacijenata – pojasnio je dr Eraković.
Austrijski neurolog prof. Berger, rekao je da postoji 16 dostupnih terepija za liječenje multipla skleroze, pri čemu, kako je pojasnio, ne samo za liječenje pacijenata, koji su oboljeli od relapsno remitentne, već i za liječenje pacijenata, koji imaju primarno progresivni oblik multipla skleroze.
-Dakle, danas imamo terapiju, po prvi put dostupnu, i za liječenje pacijenata koji imaju primarno progresivni oblik multipla skleroze. Prije svega, osnovni principi liječenja se zasnivaju na tome da želimo da pacijenti nemaju bilo kakvu aktivnost bolesti. Takođe, od izuzetnog značaja je da se liječenje počne što ranije i na kraju, imajući u vidu terapijske mogućnosti, i samu volju pacijenta, mi možemo smatrati da su ovo počeci personalizovanog pristupa liječenju i da je pacijent u fokusu – kazao je prof. Berger.
On je ocijenio da su terapijske mogućnosti i dostupnost inovativne tarapije u Crnoj Gori izuzetni ne samo kada poredimo Crnu Goru sa zemljama regiona, već i sa mnogim zemljama Evropske unije.