16. april – Komforna zamjena za klasičnu hirurgiju aortnog zaliska – Srbija

0
260

Na Institutu Dedinje nastavljena je realizacija TAVI-programa koji zvanična srpska medicina tek treba da prihvati, a koji je u svjetskoj medicini već odavno objeručke prihvaćen. Riječ je o komfornoj metodi zamjene aortnog zaliska, bez reza i traume, upravo vrlo uspješno primenjenoj na Institutu Dedinje kod troje pacijenata, koji se nakon intervencije odlično osjećaju.

Prof. dr Dragan Sagić, upravnik Službe za invazivnu i interventnu kardiovaskularnu dijagnostiku i terapiju, objasnio je da TAVI-program podrazumijeva implantaciju biološke perkutane valvule u aortnu poziciju, kod pacijenata koji imaju teško suženje aortnog zaliska, a za koje je ova metoda nezamislivo komforan način da bez reza zamjene svoj oboljeli aortni zalistak i za dan-dva odu kući, navodi se u saopštenju Instituta.

– Sve to je zamjena za tešku, nimalo jednostavnu, klasičnu hirurgiju aortnog zaliska koja podrazumijeva presecanje grudne kosti, veliki rez, zaustavljanje rada srca, prebacivanje na vještačka pluća i vantjelesni krvotok dok operativni zahvat traje, i naravno, duži boravak u bolnici, duži oporavak kod kuće i duže odsustvovanje sa posla – izjavio je poslije završenih procedura prof. Sagić.

Koliko je značajno uvođenje ove minimalno invazivne procedure dovoljno je navesti podatak da pacijenti sa simptomatskom, teškom aortnom stenozom, ukoliko se ne operišu, imaju smrtnost oko 50% tokom dvije godine.