16. decembar – Počeo trening zdravstvenih radnika za podršku dojenju

0
97

Otvarajući Trening za podršku dojenju i ishrani novorođenčadi i odojčadi od 0-24 mjesci, koji će uz podršku UNICEF-a pohađati pedijatri i pedijatrijske sestre iz primarne zdravstvene zaštite i doktori iz Instituta za javno zdravlje, dr Slađana Ćorić, direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja je kazala i kako su istraživanja  pоtvrdila i značajan dоprinоs dоjenja u razvоju mоzga djeteta – inteligencije, te da djeca koja su dojena imaju bоlji psihоmоtоrni, emоciоnalni i sоcijalni razvоj.

– Majčinо mlijekо je jedina prirоdna hrana čiji sadržaj i kоličina zadоvоljava i оbezbjeđuje pravilan rast i razvоj djeteta, a takođe je poznato da majčino mlijeko smanjuje rizik оd pоjave alergijskih reakcija, kao i da dojenje štiti od mnogih bolesti i infekcija.

Kao što prvi udah nakon rođenja označava početak života, tako i prvi podoj, možemo slobodno reći, označava početak zdravlja i svih blagodeti koje dojenje donosi i za novorođenče, ali i za majku – poručila je dr Ćorić.

Ona je kazala da su prioriteti resora zdravlja  unapređenje pristupu i zdravstvenoj zaštiti od najranijeg doba te da je s tim ciljem, a uz podršku  UNICEF-a oformljen Komitet za podršku dojenju čiji je cilj unapređenje zdravlja majki, novorođenčadi i odojčadi.

– Zadaci Komiteta su konkretni i jasni, a vjerujem i u mjerljiv rezultat svih nas koji ćemo biti dio ovog tima, čiji je osnovni zadatak podrška zdravom okruženju, a to možemo imati samo ako obezbijedimo sigurno i zdravo odrastanje naših mališana. Podoj u prvih sat nakon rođenja, a onda i kontinuirano dojenje tokom prvih šest mjeseci, pa i do dvije godine, mogu nam garantovati ispunjenje ovih ciljeva.

Komitet će imati i savjetodavnu funkciju, a biće zadužen i za pružanje stručne pomoći, promociju, edukaciju…Cilj nam je da podrška dojenju u kontinuitetu bude prisutna u porodilištima ali i drugim zdravstvenim ustanovama, porodici, na radnom mjestu, kao i zajednici kojoj pripadamo – kazala je dr Ćorić.

Trening o dojenju i ishrani novorođenčadi i odojčadi od 0-24 mjeseca održao se u Bečićima. Radi se po najnovijim smjernicama i standardima SZO i UNICEFa, a pohađaće ga 26 učesnika koji će kroz proces kontinuirane medicinske edukacije dalje obučavati sve zdravstvene radnike u Crnoj Gori.

Podršku stručnom usavršavanju pružila je i prof. Aneta Pavličić Bošnjak, ekspertkinja iz Hrvatske.