16. decembar – Svaka četvrta osoba na svijetu možda neće dobiti vakcinu protiv COVID-19 do 2022.

0
75

Gotovo svaka četvrta osoba na svijetu možda neće dobiti vakcinu protiv COVID-19 najmanje do 2022. godine, jer su bogate zemlje koje čine manje od 15 posto svjetske populacije rezervisale 51 posto doza najperspektivnijih vakcina, saopštili su istraživači u utorak, prenosi Reuters. Zemlje sa srednjim i niskim prihodima, u kojima živi više od 85 posto svjetske populacije, morale bi podijeliti ostatak, rekli su istraživači Škole za javno zdravstvo američkog Johns Hopkins Univerziteta.

Učinkovit odgovor na pandemiju zahtjeva da zemlje sa visokim prihodima “sudjeluju u pravednoj distribuciji vakcina širom svijeta”, navode istraživači. “Nesigurnost oko globalnog pristupa vakcinama protiv COVID-19 ne prati se samo u toku kliničkih ispitivanja, već i zbog neuspjeha vlada i proizvođača vakcina da budu transparentniji i odgovorniji oko ovih aranžmana”.

Od 15. novembra države sa visokim dohotkom unaprijed su naručile gotovo 7,5 milijardi doza vakcina od 13 proizvođača. Ovo uključuje Japan, Australiju i Kanadu koje zajedno imaju više od milijardu doza, a čine manje od jedan posto trenutnih slučajeva korona virusa.

Čak i ako vakcine vodećih proizvođača dosegnu predviđeni maksimalni proizvodni kapacitet, gotovo 25 posto svjetske populacije možda neće dobiti vakcinu još godinu ili čak i više navodi se u istraživačkom radu.