16. februar – Britanski soj koronavirusa pronađen u 7 poslatih uzoraka

0
83

Institut za javno zdravlje je od laboratorije Charite u Berlinu dobio potvrdu da je britanski soj koronavirusa (zvanični naziv VOC-202012/01 ili varijanta B.1.1.7) pronađen u 7 poslatih uzoraka. Prisustvo britanskog soja koronavirusa je ustanovljeno metodom sekvenciranja virusnog genoma.

Podsjećamo da je laboratorija Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore, korišćenjem pomoćnih performansi PCR dijagnostike, detektovala mogućnost postojanja novog soja SARS-CoV-2 virusa kod nekoliko slučajeva. Posredstvom dostupnih mehanizama i uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, 40 uzoraka je poslato na dalju analizu u referentnu laboratoriju Charite u Berlinu.

Trenutno dostupni naučno utemeljeni podaci govore da britanski soj karakteriše značajno veća prenosivost, dok još uvijek ne postoji dovoljna količina relevantnih informacija o tome da li on izaziva težu kliničku sliku kod inficiranih pacijenata.

Zaključno sa 11. februarom 2021. godine, prema navodima svjetskih medija i zvaničnih izvora vodećih javno-zdravstvenih agencija, varijanta B.1.1.7 identifikovana je u 83 države svijeta, uključujući i 31 državu Evropske unije i Evropske ekonomske zone.

Od identifikovanja ove varijante, pa do 11. februara 2021. godine, zabilježeno je približno 57.400 slučajeva u svijetu.