15. februar –Institut za ljekove izdao saglasnost za uvoz vaccine Sinopharm

0
64

Postupajući u skladu sa Odlukom Vlade Crne Gore o uslovima za davanje saglasnosti za nabavku vakcine Sinopharm, Institut za ljekove i medicinska sredstva je po zahtjevu ZU Apoteke Crne Gore Montefarm, izdao saglasnost za nabavku, odnosno uvoz vakcine Sinopharm (COVID-19 Vaccine (Vero Cell), Inactivated), proizvođača Beijing Institute of Biological Products Co., Ltd, NR Kina.

Saglasnost je izdata u skladu sa članom 5 Zakona o ljekovima (“Službeni list CG”, br. 080/20), koji propisuje da se saglasnost za uvoz lijeka koji nije registrovan u Crnoj Gori, izdaje za medicinski opravdane potrebe odnosno u slučaju epidemija, elementarnih nepogoda ili drugih vanrednih stanja, radi zaštite zdravlja stanovništva kao i članom 8 Zakona u skladu sa kojim Vlada Crne Gore preduzima mjere za snabdijevanje ljekovima u slučajevima vanrednih stanja i drugih posebnih situacija i propisuje poseban postupak i uslove za davanje odobrenja za nabavku ljekova.

Vakcina Sinopharm (COVID-19 Vaccine (Vero Cell), Inactivated) sadrži inaktivisani virus SARS-CoV-2 i namijenjena je za prevenciju infekcije koronavirusom, izazvane virusom SARS-CoV-2.

Vakcina je namijenjena za intramuskularnu primjenu, a vakcinacija se izvodi u dvije faze.