16. jul – Korona se može iskomplikovati i kod mlađih osoba – Velika Britanija

0
22

Mlađe odrasle osobe primljene u bolnicu s covidom 19 gotovo su podložne komplikacijama kao i osobe starije od 50 godina, pokazalo je istraživanje koje su sproveli sedam britanskih univerziteta i Odjeljenje za zdravstvo i socijalnu pomoć i javno zdravstvo Engleske.

Četiri od deset osoba između 19 i 49 godina su tokom liječenja razvile probleme s bubrezima, plućima ili drugim organima.

Istraživanje je posmatrano na 73.197 odraslih osoba svih dobnih grupa u 302 britanske bolnice u prvom talasu covida 19 prošle godine.

– Poruka je da ovo nije samo bolest starijih i slabih osoba. Podaci idu u korist činjenici da covid-19 nije grip i vidimo da čak i mlađe odrasle osobe koje dolaze u bolnicu trpe značajne komplikacije, od kojih će neke zahtijevati daljnje praćenje i potencijalno daljnje liječenje u budućnosti – rekao je prof. Calum Semple, koji je vodio istraživanje.

Studija koju su sproveli istraživači na sedam britanskih univerziteta, Odjeljenje za zdravstvo i socijalnu pomoć i javno zdravstvo Engleske, proučavalo je broj “komplikacija” kod onih kojima je potrebno bolničko liječenje covida, definisanih kao medicinska dijagnoza specifična za jedan organ.

Sveukupno, oko polovine svih odraslih pacijenata pretrpjelo je najmanje jednu komplikaciju tokom boravka u bolnici. Najčešća je bila oštećenje bubrega, praćeno oštećenjem pluća i srca. Najveću stopu oboljenja imale su osobe starije od 50 godina, a 51% prijavilo je bar jedan problem. Ali bila su i “vrlo česta” kod mlađih starosnih grupa. Otprilike 37% osoba od 30 do 39 godina i 44% od 40 do 49 godina imalo je bar jednu komplikaciju koju su zabilježile medicinske sestre i studenti medicine uključeni u istraživanje.

Ljekari još nijesu sigurni kako teška bolest covid-19 može uzrokovati oštećenje organa, ali smatra se da u nekim slučajevima vlastiti imunološki sistem tijela može izazvati upalni odgovor i ozlijediti zdravo tkivo, prenosi BBC.