17. jul – Nevakcinisanima zabranili ulaz u zatvoreni dio restorana i kafića – Grčka

0
26

Restrikcije po kojima samo vakcinisani protiv koronavirusa mogu biti posluženi u zatvorenom dijelu restorana, barova i kafića, stupile su na snagu u Grčkoj.

Posjetioci zatvorenog dijela restorana, barova i kafića moraju dokazati da su vakcinisani. To je posljednja u nizu mjera kojom grčke vlasti žele da spase ostatak turističke sezone, a odnosi se i na strane turiste.

Preko pet hiljada protivnika vakcinisanja protiv koronavirusa okupilo se ispred grčkog parlamenta, pri čemu su neki mahali grčkim zastavama i drvenim krstovima.

Oko 41 posto Grka starijih od 15 godina u potpunosti je vakcinisano. Ranije je vlada uvela obavezno vakcinisanje za radnike u zdravstvenom sektoru i radnike domova za starije i nemoćne.

Vlada je pokrenula aplikaciju COVID FREE GR, kojom se skeniraju covid sertifikati EU-a.

Grčka ekonomija je prošle godine pala za 8,2 posto te je snažno pogođena zatvaranjima tokom pandemije.

– Podržavamo vladine mjere. Naša je jedina zabrinutost rast cijene poslovanja – kazao je Yiannis Chatzitheodosiou, čelnik atinske trgovačke komore.

Grčka je u zadnja 24 sata zabilježila 2.691 novi slučaj infekcije, a od početka pandemije 453.200 slučajeva. S covidom su umrle 12.833 osobe, uključujući njih 14 u zadnja 24 sata, piše Net.hr.