17. decembar – Brže do ljekara

0
94

Novi centralni sistem zakazivanja pregleda Brže do ljekara, za pacijente znači da kada specijalista u bolnici, nakon pregleda, zatraži pregled kolege, pacijent na licu mjesta dobija termin i vrijeme kontrole. Taj pacijent se više, dakle, ne vraća kod izabranog ljekara samo zbog uputa. Tako se štedi vrijeme i pacijentima i izabranim doktorima.

– S druge strane, izabrani ljekari su se godinama žalili da skoro 50 odsto radnog vremena troše samo na pisanje uputa. S obzirom na to da smo ih rasteretili dobrog dijela, očekujem da će svaki izabrani ljekar, dnevno, od sada imati makar tri sata više da se posveti radu sa pacijentima. I same građane ohrabrujemo da podignu ljestvicu očekivanja od svojih izabranih ljekara. Oni nijesu, kako ih dio javnosti doživljava samo put do specijaliste, već su nadležni da tretiraju makar 70 odsto zdravstvenih problema pacijenata.

Jasno mi je, u isto vrijeme, da smo specijaliste i medicinske sestre koji ih prate, dodatno opteretili. Ipak, i sami specijalisti će imati kompletan uvid u stanje pacijenta kog će redovno pratiti i neće više biti bilo kakve blokade ili kočnica u tim odnosima.

Napominjem i da je produženo vrijeme za prvi pregled kod specijalista u domovima zdravlja, u opštim bolnicama i KCCG  sa 15 na 20 minuta. Produženo je i vrijeme pregleda kod izabranog ljekara, sa 10 na 15 minuta. Na taj način i ljekaru i pacijentu omogućavamo podrobniji pregled i, u konačnom, kvalitetniju zdravstvenu zaštitu – kazala je direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović.

Ovo smatraju jednim od niza najznačajnijih dostignuća u prvoj godini rada koja je obilježena fokusom na borbu protiv pandemije.