17. januar – Tek će se vidjeti efekat i udar omikron soja

0
87

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori dr Mina Brajović saopštila je da ćemo tek vidjeti kakav će biti efekat i udar omikron soja koronavirusa, posebno među ranjivim kategorijama, odnosno onima koji nijesu vakcinisani ili imaju komorbiditete.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG saopštila da je stav SZO takav da kvalifikacija omikron soja korona virusa kao blažeg oblika vodi na klizav put, te da je to nešto preuranjeno i jako opasno.

– To što mi vidimo na nivou pojedinca, da omikron ima manje oštre zube u odnosu na deltu, to uopšte ne znači da to nije opasan soj. Zašto? Zato što uvijek moramo da gledamo širi kontekst, a tu mislim na to da smo u prvoj sedmici januara u regionu Evrope potvrdili sedam miliona slučajeva. To je nezapamćen nivo broja oboljelih – rekla je Brajović.

Taj talas infekcije se, kako je rekla, seli sa zapada na Centralnu Evropu, dalje na istok, a prognoze su, kaže, zabrinjavajuće.

– U principu očekujemo u nekih šest do osam sedmica da će više od 50 posto regiona Evrope biti inficirano – rekla je Brajović.

Omikron soj, iako jeste malo blaži, kako je rekla, ne znači da neće izazvati poremećaje u zdravstvenom sistemu, što se mora izbjegavati. Ne smije se, kaže, zaboraviti da je delta soj korona virusa u značajnom broju zemaljla i dalje dominantan.

SZO, ističe Brajović, preporučuje da fokus bude na primarnoj vakcinaciji i buster, odnosno trećoj dozi.

– Stav SZO je da neophodno ići sa predočavanjem validnih informacija kako bi građani shvatili da ova situacija ne znači da smo izašli iz pandemije – navela je Brajović.

Mi smo, kako je pojasnila, i dalje u samom srcu i akutnoj fazi pandemije. I dalje postoje poprilično jaki dokazi da buster doza povećava nivo zaštite od omikron soja, zbog čega SZO preporučuje treću dozu, posebno kad je riječ o ranjivim kategorijama. RTCG