17. jul – PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA ZDRAVLJA STANOVNIŠTVA SRBIJE

0
308

OBRENOVAC–  Na konferenciji za novinare održanoj 17. jula predstavljeni su preliminarni rezultati istraživanja zdravlja stanovništva Srbije, koje je sprovedeno 2013. godine. Tom prilikom govorili su ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar i dr Jasmina Grozdanov, glavni istraživač.

Ministar Lončar je naveo da je ovo treće po redu istraživanje tog tipa, koje je usklađeno sa evropskim standardima, što će omogućiti Srbiji da se poredi sa ostalim evropskim zemljama i istakao korist ovakve vrste istraživanja i podataka do kojih se na ovaj način dolazi, koji predstvaljaju dragoceni alat u kreiranju zdravstvene politike.

U odnosu na 2006. godinu, kada je posljednji put sprovedeno istraživanje, broj gojaznog odraslog stanovništva povećan je sa 17,3 na 22,1 odsto dok je broj gojazne djece povećan sa 8,5 na 13,7 odsto. Ovi podaci nam govore da u narednom periodu veliku pažnju treba da posvetimo rešavanju ovog javno zdravstvenog problema, uključivanjem svih činilaca u društvu, od porodice, državne vlasti, lokalnih samouprava do zdravstvenih radnika, istakao je ministar Lončar i dodao da će Ministarstvo zdravlja kroz povećane mjere prevencije i promociju zdravih stilova života u saradnji sa institutima i zavodima za javno zdravlje i zdravstvenim radnicima raditi na zajedničkom cilju, a to je bolje zdravlje građana Srbije, njegovo očuvanje i unapređenje.

Ministar Lončar je rekao da medijske poruke u vezi sa zdravljem prati 47,4% odraslog stanovništva. Ovo češće čine žene, osobe visokog obrazovnog profila i stanovnici urbanih naselja. Poređenje podataka iz 2006. i 2013. godine otkriva da se povećao udio osoba u populaciji odraslih stanovnika Srbije koji prati medijske poruke u vezi sa zdravljem sa 31,3% na 47,4%, istakao je ministar.

Pored gojaznosti, zabilježen je i trend povećanja povremenog ili stalnog konzumiranja alkohola sa 40 na 54 odsto. Procenat odraslog stanovništva koje puši svakodnevno ili povremeno povećan je sa 33 odsto na 34,7 odsto, što je prema riječima glavnog istraživača, dr Jasmine Grozdanov blagi porast, ali nije statistički značajno povećanje. Na listi bolesti koje najčešće muče stanovništvo Srbije na prvom mjestu je povišen krvni pritisak, zatim masnoće u krvi, dijabetes i depresija.

Ljekove koje im je propisao ljekar na recept, u periodu dvije nedelje prije ispitivanja, koristilo je 43,4 odsto stanovništva, dok je 27 odsto stanovnika koristilo ljekove i biljna stredstva koja im nisu propisana.

Dr Grozdanov je navela ohrabrujući podatak da je povećana svest kod stanovništva o uticaju različitih faktora rizika koji utiču nepovoljno na zdravlje, kao i da je u odnosu na prethodno istraživanje zabilježeno da djeca više konzumiraju mlijeko, voće, povrće, a da je fizička aktivnost ostala na istom nivou kao 2006. godine. Djeca se bave fizičkom aktivnošću, ali očigledno i dalje mnogo više sjede, ne troše dovoljno energije i ne troše ono što unesu, objasnila je dr Grozdanov.

Ministarstvo zdravlja je sprovelo istraživanje zdravlja na reprezentativnom uzorku stanovništva Srbije, a podaci su dobijeni anketiranjem 6 500 domaćinstava i 15 999 članova domaćinstava.