15. jul – ZA DOM ZDRAVLJA OBRENOVAC OPREMA VRIJEDNA 250.000 EVRA

0
379

OBRENOVAC – Ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar kazao je da donacija farmaceutske kompanije “Novartis” Domu zdravlja Obrenovac treba da bude primjer drugim kompanijama kako mogu da pomognu zdravstvu u Srbiji.

Ministar Lončar je prilikom uručenja ove donacije, koja obuhvata digitalni rendgen aparat, ultrazvučni aparat, dva ambulantna vozila, kombi za prevoz putnika na dijalizu, kao i kompresor za stomatologiju, precizirao da njena ukupna vrijednost iznosi približno 250.000 eura.

Ministar Lončar je pohvalio zaposlene u Domu zdravlja Obrenovac, jer su bili na visini zadatka tokom poplava, i podsetio na to da je čitav zdravstveni sistem dobio pohvalu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za efikasnu reakciju i sprečavanje pojave epidemije zaraznih bolesti.

Direktor DZ Obrenovac, dr Maja Todorović ukazala je na to da zahvaljujući navedenoj donaciji ova zdravstvena ustanova funkcioniše sa 98 odsto kapaciteta, i da je veći dio službi vraćen u funkciju.

Dr Todorović je navela da je šteta koju je ovaj dom zdravlja pretrpio u poplavama procjenjena na približno milion eura, uz napomenu da trenutno nisu aktivirane samo službe fizikalne medicine i hemodijalize, zbog čega 57 pacijenta iz Obrenovca i dalje ide na hemodijalizu u Beograd.

Direktor farmaceutske kompanije “Novartis” u Srbiji, Gabriel Dina naglasio je da je za opštinu Obrenovac, koja ima 75 000 stanovnika, dom zdravlja veoma važna zdravstvena ustanova, i istakao da ta kompanije nije imala dilemu o tome kojoj ustanovi da uputi pomoć nakon poplava.