17. jul – Protesti zbog kovid propusnica i obavezne vakcinacije u zdravstvu – Francuska

0
41

Hiljade ljudi marširalo je širom Francuske u znak protesta zbog obavezne vakcinacije zdravstvenih radnika i kovid propusnica za ulazak u restorane i druga mjesta.

U Parizu je veliki broj građana, zbog najave predsjednika Emanuela Makrona, skandirao „sloboda“ i nosio transparentne koji osuđuju „medicinsku diktaturu“ i Makrona.

Demonstracije su se održale i u Strazburu, Lilu, Monpeljeu i drugim francuskim gradovima.

U cilju usporavanja širenja delta varijante koronavirusa i zaštite bolnica od novog naleta inficiranih, Makron je rekao da svi zdravstveni radnici moraju da se vakcinišu do 15. septembra i najavio uvođenje specijalnih kovid propusnica za ulazak u restorane, barove, bolnice, tržne centre, vozove i avione.

Propusnice će moći da dobiju potpuno vakcinisani oni koji su nedavno preboljeli koronavirus ili imaju negativan test.

Najavljene mjere su kod dijela građana ubrzale odluku da se vakcinišu što pokazuje i rekordan broj prijava posljednjih dana, dok su kod drugih izazvale bijes.

U međuvremenu, francuska vlada najavila je pooštrenu kontrolu granica, ali je rekla da će dozvoliti ulaz svim potpuno vakcinisanim odakle god da dolaze. Odluka se odnosi i na one koji su primili vakcinu AstraZeneca proizvedenu u Indiji.

Francuska još uvijek ne priznaje kovid-19 vakcine proizvedene u Kini i Rusiji, piše Beta.