17. mart – Žene više neće morati da idu na kiretažu – Hrvatska

0
256

Budući da je Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) nedavno odobrila abortivnu pilulu koja će se uskoro pojaviti na tržištu, te da je prošle godine HALMED odobrio upotrebu ove tablete, u Hrvatskoj će uskoro biti dostupna kombinacija ljekova za neivazivni prekid neželjene ili patološke trudnoće.
Naime, ovi ljekovi blokiraju progesteron, koji je nužan za održavanje trudnoće, a i izazivju kontrakcije maternice, a pobačaj traje između 24 i 48 sati. Pritom dolazi do bolova sličnim onim tokom menstruacije. Nakon pobačaja, uobičajeno je blaže krvarenje koje može trajati do dvije nedjelje.
– Nadale smo se da će naša nastojanja rezultirali omogućavanjem medikamentoznog pobačaja u Hrvatskoj i konačno se to i dogodilo. To je sjajna stvar, prije svega zbog toga što se radi o vrlo sigurnom lijeku, koji omogućava sigurniji i manje stresan pobačaj za žene. Više neće morati da iću na kiretažu, čime se snižava i rizik od infekcija. To je dobitak za žene, ali i za zdravstveni sistem – rekla je voditeljica Reproduktivnog programa u udruženju Roda.