17. novembar – MEĐUNARODNI DAN SVJESNOSTI O PRIJEVREMENO ROĐENJU

0
401

Više od 200 zemalja obeležilo je 17. novembar, Međunarodni dan svijesnosti o prijevremenom rođenju. Prijevremeno rođenje je najveći uzrok smrti djece širom svijeta, sudeći prema novoj studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Lanset. Neki od efekata prijevremenog rođenja su doživotni.

Bebe se bore sa posljedicama preranog dolaska na svijet. Oko million njih umre svake godine, većinom u zemljama u razvoju, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu za medicinu Lanset.

„Komplikacije zbog prijevremenog rođenja su pojedinačno najveći uzrok smrti na svijetu,“ rekao je dr Robert Blek sa Univerziteta Džons Hopkins.

U idealnim okolnostima, bebe su u materici 39 nedelja. One koje se rode prije 37. nedelje, mogu da imaju zaostatak u govoru i fizičkoj koordinaciji, imaju probleme sa vidom i da pate od infekcija.

„Mozak se još razvija, respiratorni trakt se još razvija, što čini bebe podložnijim komplikacijama, čak i dugoročno,“  rekla je dr Dajen Ešton, iz organizacije „Marš za bebe“, koja na međunarodnom nivou radi na smanjenju broja prijevremenih rođenja.

Ne postoji jedan razlog za prijevremeno rođenje. U zemljama u razvoju, dio problema predstavlja loša ishrana za trudnice kojoj nedostaju kalcijum, minerali i kalorije. U Sjedinjenim Državama, preveliki je broj nepotrebnih carskih rezova. Drugi razlozi kreću se od oštećenja grlića materice ljudskim papiloma virusom, do duvanskog dima, a tu su i brojni nepoznati faktori.

Na sreću, istraživači su pronašli načine da pomognu da prijevremeno rođene bebe prežive.

„Postoje brojne intervencije koje bi mogle da se preduzmu, čak i u siromašnim zemljama, koje trenutno imaju visok procenat smrtnosti“,  rekao je dr Blek.