18. april – Aktivnosti studenata studijskog programa Stomatologija

0
291

U okviru mjeseca aprila, koji se širom svijeta obilježava kao mjesec zdravlja, studenti stomatologije na Medicinskom fakultetu u Podgorici su nastavili sa ranije započetim edukativnim stomatološkim aktivnostima. Cilj ovakvog angažovanja je, sem uobičajenog informisanja o značaju higijene usta i zuba, bila i edukacija stanovništva o oralnom zdravlju kao nezaobilaznom, ali često zapostavljenom segmentu opšteg zdravlja.
Četvrtog aprila upriličena je posjeta srednjoj ekonomskoj školi ,,Mirko Vešović”, gdje su Milica Radulović, Ana Lipovina i Aleksa Maraš učenicima više razreda pokušali da razjasne nedoumice vezane za oralno zdravlje.Prezentacijom u kabinetu za praktičnu nastavu škole, studenti su zainteresovanima govorili o značaju uravnoteženih i zdravih obroka, sa posebnim osvrtom na opasnost koja prijeti od učestalog uzimanja naročito slatke ili kisjele hrane i napitaka. Nezaobilazna priča o estetskoj ulozi lijepih zuba dopunjena je razgovorom o brojnim tehnikama izbjeljivanja zuba, kao i mogućim štetnim efektima istog.
Dan kasnije, Jovana Radonjić, Tijana Kaluđerović i Aleksa Đuričković su posjetili gimnaziju ,,Slobodan Škerović” u Podgorici. U saradnji sa stručnim aktivom biologije, studenti su organizovali predavanje u toku kog su učenici mogli da upotpune svoje znanje ne samo o efikasnoj oralnoj higijeni, već i o značaju korekcije loših životnih navika i uloge koju bolesti zavisnosti imaju u nastanku oralnih oboljenja. Ovom prilikom, učenicima je posebno naglašen značaj redovnog odlaska kod stomatologa kao jednog od najbitnijih činioca u prevenciji oboljenja usta i zuba.
U okviru manifestacije pod nazivom ,,Biram zdravlje”, koju je organizovao Sekretarijat za mlade, sport i socijalna pitanja opštine Tivat, devet studenata stomatologije je u petak, 13. aprila, posjetilo ovu opštinu. U multimedijalnoj sali zgrade opštine studenti su publici, koju je sačinjavalo čak 85 mališana predškolskog uzrasta, održali predavanje sa ciljem edukacije o načinu nastanka zubnog karijesa i mogućnostima njegove prevencije. Ovom prilikom, djeci se obratila gradonačelnica Tivta, dr Snežana Matijević, koja je ujedno i profesor na fakultetu u Podgorici, kao i direktorica Doma zdravlja u Tivtu i rukovodilac studijskog programa Stomatologija, prof. dr Jasminka Anđelić.