18. jul – U MALEZIJSKOM AVIONU BILI I STRUČNJACI ZA AIDS

0
336

Cijeli svijet je šokiran tragedijom malezijskog aviona koji je oboren iznad granice između Ukrajine i Rusije, a novi podaci o tome koje je sve bio u letjelici pristižu iz minuta u minut.

Posljednja informacija je da je u avionu bilo i više od 100 svjetskih stručnjaka za Aids (sida) koji su išli na konferenciju u Melburn, u Australiji.

Među njima bili su predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije, naučnici-istraživači i aktivisti koji su išli na godišnju konferenciju o sidi. U avionu je bio i Holanđanin Jep Lange, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka iz ove oblasti, koji se 30 godina bavio izučavanjem ove opake bolesti.

Kolege i prijatelji preminulog Langa rekli su da je on bio pionir u oblasti AIDS-a, i da je neumorno radio na poboljšanju pristupa ljekovima u siromašnim krajevima svijeta.

Profesor medicine Danjel Kurickes napisao je za Langa da je izvanredan lider, naučnik i humanista koji se kao bivši predsjednik Međunarodnog društva za AIDS i kao vodeći holandski istraživač borio za dostojanstvo svih HIV zaraženih širom svijeta.