18. novembar – Formiraće fond za liječenje rijetkih bolesti

0
255

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović kazao je da u tom resoru rade na pripremi dokumenta kojim bi pronašli model da jedan dio novca koji bi se dobio od akciza na duvan i duvanske proizvode usmjere za fond za liječenje rijetkih bolesti i skupih ljekova. Prema njegovim riječima, već u toku naredne godine moglo bi se očekivati otvaranje posebnog računa.

– Imali smo nekoliko razgovora na tu temu u Vladi, kao i u Ministarstvu finansija kako bi pronašli model da jedan dio sredstava, koji bi se dobio od tih prihoda, usmjerimo upravo za jedan fond za liječenje rijetkih bolesti i skupih ljekova. Na dobrom smo putu da to riješimo za narednu godinu i da se otvori račun posebne namjene za ta liječenja i aktivnosti. Vidjećemo kako će to ići, jer ne zavisi samo od Ministarstva zdravlja – rekao je dr Hrapović.
U Hrvatskoj je nedavno donešena uredba kojom će se posebno regulisati taksa na cigarete. One će po kutiji poskupiti najviše dvije kune, odnosno oko 26 centi, a dio tog novca trebalo bi da se preusmjerava u zdravstveni sistem.