18. novembar – OBILJEŽEN EVROPSKI DAN SVJESNOSTI O ANTIBIOTICIMA

0
343

07Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom obilježilo je 18. novembar – Evropski dan svjesnosti o antibioticima, organizovanjem edukativnog seminara u amfiteatru Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

U ime Ministarstva zdravlja prisutnima se obratio generalni direktor Direktorata za zdravstvenu zaštitu prim. dr Mensud Grbović, koji je istakao da je rezistencija mikroba na antimikrobne ljekove problem koji zaokuplja pažnju stručnjaka širom svijeta. Šesdeset i više godina nakon uvođenja antibiotika u kliničku praksu pojavile su se superbakterije, tj. bakterije koje su otporne na sve raspoložive antibiotike.

Šefica svjetske zdravstvene kancelarije (SZO) Mina Brajović, pozdravljajući prisutne, podsjetila je da obilježavanje prve Svjetske sedmice svjesnosti o antibioticima, kao globalne inicijative, ima za cilj podizanje nivoa svjesnosti o unapređivanju razumijevanja problema, radi promjene ponašanja i usvajanja najboljih praksi kod opšte javnosti, zdravstvenih radnika, farmaceuta i kreatora politike u različitim sektorima, kao važne pretpostavke racionalne upotrebe antibiotika i sprečavanja novih oblika rezistencije i njenog širenja.

– Obilježavanje Dana svjesnosti o značaju antibiotika postalo je tradicija u Crnoj Gori, a Institut za javno zdravlje tradicionalno mjesto okupljanja zdravstvenih radnika na taj dan – podsjetio je direktor Instituta za javno zdravlje, doc. dr Boban Mugoša.