19. april – Potraga za lijekom protiv covida 19

0
49

Ljekovima se teže boriti protiv virusa nego protiv drugih uzročnika zaraznih bolesti. U slučaju novog koronavirusa situacija je posebno nezgodna – radi se o uzročniku bolesti kojim su doktori širom svijeta na početku pandemije bili iznenađeni, ali i šokirani.

Kada se govori o lijeku za Covid, tada se ne misli na vakcinu nego doslovno o sredstvu za izlječenje oboljele osobe. Svoju analizu o razlozima zašto je potraga za lijekom neuspješna i teška, u svojoj analizi iznijela je Julia Köppe, urednica rubrike Nauke na portalu Der Spiegela.

Analizu je započela citatom Cihana Celika, specijalista pulmologa iz Darmstadta koji je u intervjuu na početku pandemije, rekao da “to nije vidio niti kod jedne druge bolesti”. U svojim prvim susretima s Covid pacijentima ljekari širom svijeta su govorili isto dok su opisivali “podmuklost” pandemije koronavirusa.

Köppe navodi da je jedan od niza zbunjujućih detalja kod bolesti Covid-19 i to što se čini da su teško oboljele osobe relativno dobrog stanja. Tako se čini iako su im već neko vrijeme pluća tako zahvaćena da ne primaju dovoljno kiseonika. Odjednom se naglo srozaju i u vrlo kratkom roku završe “prikopčani” na respirator.

Köppe objašnjava da bi pronalazak lijeka protiv Covida značio drastično smanjenje smrtnosti kao i preopterećenosti bolnica. No, virus je zaista poseban jer riječ je o organskoj strukturi bez vlastitih metabolizma. Dakle, nije se u stanju sam da se razmnožava nego mora prodirati u ćelije i navesti ih da one proizvode njegove kopije.

Zbog toga se naučnici ne mogu složiti oko toga jesu li virusi uopšte oblici života. Odgovor na pitanje zašto danas u bolnicama Covid ubija nešto manje ljudi nego početkom pandemije glasi: zato što su ljekari u međuvremenu naučili koji ljekovi mogu pomoći oboljelima. Kod različitih pacijenata različita sredstva često čine razliku između života i smrti u zavisnosti o simptomima. Međutim, problem je u tome što tu nije riječ o ljekovima koji napadaju virus, već o sredstvima koja ublažavaju simptome. Ali i dalje ne postoji nešto što bi uništavalo koronavirus, prenosi Danas.hr.