19. avgust – SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA POVODOM SVJETSKOG DANA HUMANITARACA

0
317

S obzirom da su ratne katastrofe širom svijeta u obimu, složenosti i frekvencijama u porastu, Svjetska zdravstvena organizacija poziva na okončanje napada na zdravstvene radnike u zaraćenim oblastima, jer se na taj način krši osnovno pravo na zdravlje. Svjetska zdravstvena organizacija posebno skreće pažnju na nastavak trenda napada na zdravstvene radnike, bolnice, klinike i ambulante u Siriji, Gazi, Centralnoafričkoj Republici, Iraku, Južnom Sudanu i drugim oblastima. Prijetnje i uznemiravanja zdravstvenih radnika u zemljama Zapadne Afrike u kojima virus ebole bukti takođe su zabrinjavajući element. Ovi profesionalci, svjesni rizika kome se izlažu da bi pružili neophodnu medicinsku pomoć onima kojima je najpotrebnija, izloženi su prijetnjama i stigmama.

– Ljekarima, medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim radnicima mora biti omogućeno da obavljaju svoj humanitarni rad bez pretnji nasiljem – kaže Margaret Čen, generalna direktorica SZO-a.

Dr Ričard Brenan, direktor Odeljenja za upravljanje vanrednim situacijama i pružanje humanitarne pomoći SZO-a, dodaje: – Napadi na zdravstvene radnike i ustanove ozbiljno utiču na pristup zdravstvenoj zaštiti lišavajući pacijenate liječenja i prekidajući mjere za sprečavanje i kontrolu zaraznih bolesti. Misija Svjetske zdravstvene organizacije je da štiti ljudsko pravo na život posebno u oblastina pogođenim nekom katastrofom.