24. avgust – POMOĆ MEĐUNARODNIM LJEKARIMA ZARAŽENIM EBOLOM

0
379

Svjetska zdravstvena organizacija radi na tome da obezbjedi međunarodnim zdravstvenim radnicima koji su raspoređeni u Sijera Leoneu i oboljeli od virusa ebole najbolju moguću njegu, uključujući mogućnost medicinske evakuacije u drugu zdravstvenu ustanovu ukoliko je potrebno.

Međunarodni zdravstveni radnici su važna karika u borbi protiv ebola virusa. Čak i prije nego što je počela epidemija ebole, na području Zapadne Afrike koje je najviše pogođeno ovom bolešću, zdrvstveni sistem je bio slab i sa nedovoljnim brojem zdravstvenih radnika. Podrška međunarodnih zdravstvenih eksperata je od suštinskog značaja u pružanju pomoći lokalnim zdravstvenim radnicima u borbi protiv ove bolesti.

Od početka međunarodnog odgovora na ovu bolest u martu tekuće godine, SZO je raspodijelila skoro 400 humanitarnih radnika u Gvineji, Liberiji, Nigeriji i Sijera Leoneu.

Ebola virus se širi putem kontakta sa tjelesnim tečnostima. Ljudi koji zbrinjavaju inficirane pacijente svjesni su da pripadaju grupi visokog rizika od obolijevanja. U proteklih šest mjeseci više od 225 zdravstvenih radnika se inficiralo virusom ebole, a skoro 130 izgubilo je život. Svjetska zdravstvena organizacija je svjesna da su zdravstveni radnici koji pomažu zaraženim pacijentima u opasnosti od obolijevanja, pa stoga preduzima mnoge mjere kako bi ih pripremila i edukovala prije raspoređivanja u oblast u kojoj je prisutna ebola.