19. januar – EU razmatra mehanizam za podjelu vakcina siromašnijim zemljama

0
73

Evropska unija traži način da uspostavi mehanizam koji će omogućiti podjelu viška vakcina protiv bolesti koju izaziva virus korona COVID-19 sa siromašnijim susjednim državama i Afrikom, rekla je komesarka EU za zdravstvo Stela Kirijakides.

Ovaj potez bi mogao, kako ocjenjuje agencija Rojters, da omete šemu raspodjele vakcina koju je uspostavila Svjetska zdravstvena organizacija kroz program COVAX.

COVAX je globalni program Svjetske zdravstvene organizacije koji treba da osigura ravnopravnu podjelu vakcina protiv COVID-a 19 širom svijeta. Iako je aktiviran, Rojters podseća da neke zemlje još uvijek teško dolaze do vakcina.

Nadležni za program su u decembru saopštili da su kroz COVAX osigurali blizu dvije milijarde doza, ali su najveći dio proizvođači obećali na osnovu neobavezujućih dogovora.

EU ima 450 miliona stanovnika, a do sada je osigurala blizu 2,3 milijarde vakcina i kandidata za registraciju vakcine protiv COVID-a 19, iako većina čeka odobrenje od regulatora.

EU je sa farmaceutskim kompanijama Moderna, AstraZeneca, Sanofi, GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Pfizer-BioNTech i CureVac sklopila šest ugovora o vakcinama za do dvije milijarde doza.

Do sada su samo vakcine Pfizer-BioNTech i Moderna odobrene za upotrebu u cijelom bloku, ali regulator EU za ljekove, Evropska medicinska agencija (EMA), 8. januara je saopštila da bi vakcina AstraZenece mogla biti odobrena u EU do kraja januara.