20. januar – SZO na ispitu zbog korone

0
61

Pandemija kovida-19 mogla bi da bude pokretač neophodnih reformi Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), kao što je nuklearna katastrofa u Černobilu 1986. podstakla hitne promjene u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), javlja Rojters pozivajući se na ocjene nezavisnog odbora koji istražuje globalni odgovor na korona virus.

Odbor je, kako navodi agencija, osnovan da istraži globalno reagovanje na korona virus, a zaključio je da SZO nema dovoljno ovlašćenja i sredstava, tako da joj je neophodna korjenita reforma kako bi efikasno odgovarala na smrtonosne infekcije.

Jedna od ocjena odbora je da su kineski zvaničnici u januaru prošle godine morali da primijene oštrije mjere u javnom zdravstvu da bi suzbili širenje epidemije.   Istovremeno, odbor je kritikovao SZO što pandemija nije proglašena prije 30. januara.

Predsjedavajuća odbora, nekadašnja predsjednica Liberije Elen Džonson Serlif ukazala je da članice SZO očekuju da ta organizacija vodi krizu, da joj daju “premalo ovlašćenja i finansija” da taj posao obavlja kako se očekuje.

Sjedinjene Američke Države su prošle godine uskratile finansiranje Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, optužujući SZO da je u početku pandemije bila sklona i tolerantna prema Kini, što su čelnici SZO odbacili.