19. maj – Potpisan Dogovor o korišćenju evropske kartice zdravstvenog osiguranja

0
323

Ministarstvo zdravlja Crne Gore i Veliko Vojvodstvo Luksemburga, na osnovu Sporazuma o socijalnom osiguranju, potpisali su Dogovor o korišćenju evropske kartice zdravstvenog osiguranja na teritoriji Crne Gore. Evropska kartica zdravstvenog osiguranja koristi se u svim situacijama privremenog boravka u inostranstvu tokom kojeg je osiguraniku potrebna zdravstvena zaštita, nezavisno od svrhe boravka.
Sekretarka Tijana Prelević, koja je ispred Ministarstva zdravlja potpisala sporazum, zahvalila se delegaciji Vojvodstva inicijativi za njegovo donošenje i potpisivanje i istakla prednosti korišćenja Evropske kartice zdravstvenog osiguranja umjesto papirne forme, koja je trenutno u primjeni. Sekretarka Prelević je naglasila je da se ovakva vrsta dogovora već primjenjuje sa Slovenijom, Njemačkom i od nedavno sa Austrijom.
Načelnik Jednice za međunarodnu saradnju, u okviru Generalne inspekcije socijalnog osiguranja Velikog Vojvodstva Luksemburga Claude Ewen, kazao je da se evropske kartice zdravstvenog osiguranja koriste u Srbiji i Makedoniji i da je njena primjena ispunila očekivanja.
Na sastanku je ocijenjeno da je saradnja u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite između dvije zemlje veoma dobra i da se Sporazum o socijalnom osiguranju, između Crne Gore i Velikog Vojvodstva Luksemburga, sprovodi planiranom dinamikom, na obostrano zadovoljstvo.