25. maj – Duvan je prijetnja za razvoj

0
298

Povodom Međunarodnog dana kontrole duvana iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da upotreba duvanskih proizvoda u Crnoj Gori, iako ima tendenciju smanjenja, još je na visokom nivou, jer čak 31 odsto odraslog stanovništva konzumira duvanske proizvode. Međunarodni dan kontrole duvana se ove godine obilježava pod sloganom Duvan je prijetnja za razvoj, čime je Svjetska zdravstvena organizacija pokušala da ukaže na sveukupnost problema nastalih zbog upotrebe duvana.
Posebno je zabrinjavajuća situacija upotrebe duvana među mladima. U odnosu na podatke iz 2008. godine udvostručen je broj dječaka petnaestogodišnjaka koji su stalni korisnici cigareta. To je uslovilo da, iako je potrošnja cigareta među djevojčicama znatno smanjena, na ukupnom uzorku petnaestogodišnjaka bilježi se povećanje broja korisnika. Posmatrano posebno po polovima, trend rasta je kod dječaka još izraženiji (od 8% u istraživanju 2011. godine do 13% u istraživanju 2015. godine), dok se kod djevojčica bilježi blaži pad prevalence svakodnevnog pušenja.
Zakon o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda zabranjuje prodaju duvanskih proizvoda maloljetnicima i to je, uglavnom, naznačeno na svim prodajnim mjestima. Međutim, u praksi se navedena odredba ne primjenjuje.