19. mart – Rak svesti na hroničnu bolest s kojom se može živjeti – Rusija

0
349

Cilj savremene medicine nije da pobijedi rak, nego da postigne kontrolu nad tom bolešću, a metode liječenja postaju sve efikasnije i agresivnije, izjavio je generalni direktor Nacionalnog medicinskog istraživačkog centra za radiologiju pri Ministarstvu zdravlja Rusije onkolog prof. dr Andrej Kaprin.

Prema njegovim riječima, još nema statističkih podataka o broju oboljelih od raka u Rusiji u protekloj godini, ali se pretpostavlja da se njihov broj povećao.
– Ako uzmemo u obzir prethodne godine, možemo reći da stopa oboljelih od raka godišnje raste u prosjeku za 1,5 odsto. U poslednjih deset godina u Rusiji se porast broja oboljelih od raka povećao za skoro 14 odsto. To je povezano sa brojnim faktorima, među kojima je, prije svega, produženje životnog vijeka ljudi, a rak se uglavnom javlja kod starijih osoba. Pored toga, poslednjih godina značajno se poboljšao rad onkološke službe, što je dovelo do povećanog otkrivanja te bolesti, uključujući i rak u ranim fazama – objasnio je prof. Kaprin.
Kada je riječ o pozitivnim tendencijama, on je dodao da se povećao broj takozvanih aktivnih pacijenata, odnosno onih kod kojih je onkološka bolest otkrivena paralelno sa nekom drugom bolešću. Onkolog ističe da ako je prije pet godina broj takvih pacijenata bio samo 15 odsto, danas se povećao na više od 25 odsto. Kod njih je rak uglavnom dijagnostikovan u ranim fazama.

Prof. Kaprin je takođe dodao da postoje metode koje se u Rusiji koriste samo u klinici Hercen u Moskvi. Reč je o hipertermičkoj intraperitonealnoj hemoterapiji (HIPEC), gdje se uz pomoć visokog pritiska raspršuju hemopreparati. Taj metod se koristi prilikom širenja metastaza u trbušnoj šupljini.
U decembru je ministarka zdravlja Rusije Veronika Skvorcova izjavila da će se u Rusiji uskoro pojaviti vakcine domaće proizvodnje za liječenje onkoloških bolesti. Prema Kaprinovim riječima, u nekoliko istraživačkih centara radovi teku u tom pravcu.