19. oktobar – Ambasada Izraela donirala defibrilatore Zavodu za hitnu medicinsku pomoć

0
105

Nerezidentna ambasada Izreala u Crnoj Gori donirala je Zavodu za hitnu medicinsku pomoć dva defibrilatora, medicinske aparate koji se koriste kao sredstvo prve pomoći kod srčanog udara i drugog poremećaja srčanog ritma.

Medicinsku opremu u ime Ambasade ministarki zdravlja dr Jeleni Borovinić Bojović i direktoru Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Vuku Nikoviću, uručio je nerezidentni ambasador države Izraela u Crnoj Gori Jahel Vilan.

Zahvaljujući ambasadoru na dosadašnjoj podršci i pomoći, ministarka zdravlja je istakla da je ova donacija neizmjerno važna za zdravstveni sistem, jer se upotrebom ovih aparata spašavaju ljudski životi.

Izražavajući zadovoljstvo zbog saradnje dvije zemlje, ministarka dr Borovinić Bojović je najavila spremnost i potrebu za mogućnost unapređenja odnosa dvije zemlje u oblasti medicine, s posebnim naglaskom na Zavod za hitnu medicinsku pomoć.

– Sistem hitne medicinske pomoći u Izraelu je možemo slobodno reći suveren, precizan i besprekoran, sa jasno definisanim protokolima i mi, kao sistem koji želi da unaprijedi ovaj vid veoma važnog segmenta zdravstva, želimo da primijenimo modele od najboljih, što vi svakako jeste – kazala je ministarka zdravlja.

Ona je najavila da će, u cilju produbljivanja saradnje dvije zemlje u oblasti zdravstva, pokrenuti inicijativu za potpisivanje memoranduma o saradnji ministarstava zdravlja Crne Gore i Izraela.

Izražavajući zadovoljstvo zbog susreta sa ministarkom zdravlja, ambasador Vilan je najavio i u narednom periodu pomoć i podršku njegove zemlje crnogoskom zdravstvenom sistemu. Takođe, kazao je da će se kroz obuke koje organizuje Agnecija za međunarodnu razvojnu sardanju, omogućiti crnogorskim zdravstvenim radnicima stručno usavršavanje u različitim oblastima medicine.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, dr Vuk Niković, upoznao je ambasadora sa načinom funkcionisanja ustanove kojom rukovodi i kazao da je u planu njena reorganizacija, pri čemu će, kako je dodao, iskustva Izraela u tom segmentu biti od velike pomoći, kako bi se unaprijedio sistem crnogorske hitne pomoći.