19. septembar- MINISTAR RADUNOVIĆ SA SARADNICIMA RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA SINDIKATA ZDRAVSTVA

0
300

Ministar zdravlja prof. dr Miodrag Radunović sa saradnicima i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Kenan Hrapović, razgovarali su sa predstavnicima dva reprezenzativna sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata i Saveza sindikata Crne Gore.

Predstavnici oba sindikata iskazali su nezadovoljstvo standardom zaposlenih, niskim primanjima, kao i tretmanom i odnosom prema zdravstvenim radnicima, kroz određena zakonska rješenja, prije svega kroz Zakon o državnim službenicima i namještenicima, po kojem su ljekarima specijalistima dva do tri puta niži koeficijenti, u odnosu na neke druge kategorije u društvu, koji imaju pet do šest godina školovanja manje od svakog specijaliste. Zahtijevali su povećanje primanja za najmanje 30 odsto, uz očekivanja da se to uradi do kraja ove godine.

Takođe, predstavnici sindikata iskazali su nezadovoljstvo nedostatkom socijalnog dijaloga, što je bila obaveza, na osnovu potpisanog Granskog kolektivnog ugovora i Sporazuma o politici zarada. Ukazali su na neracionalno trošenje i onako oskudnih sredstava u zdravstvu, u smislu propisivanja ljekova, putnih troškova, bolovanja , čijom se racionalnizacijom mogu napraviti određene uštede, a ta sredstva usmjeriti u poboljšanje standarda.