23. septembar- MINISTAR RADUNOVIĆ RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA CRVENOG KRSTA CRNE GORE

0
334

Ministar zdravlja prof. dr Miodrag Radunović sa saradnicima razgovarao je sa predstavnicima Crvenog krsta Crne Gore, koje je predvodila predsjednica Gordana Mijović i direktoricom Zavoda za transfuziju krvi dr Gordanom Rašović.

Osnovna tema razgovora bila je na koji način da se podigne nivo dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori, koji je još uvijek ispod evropskog prosjeka, kao i o zajedničkim aktivnostima koje je neophodno sprovesti na promociji dobrovoljnog davalaštva.Crveni krst je, shodno Zakonu o transfuziju krvi i evropskim iskustvima, prepoznat kao društveno odgovorna organizacija kojoj je dato pravo da obavlja vaspitno-motivacioni rad na promociji dobrovoljnog davalaštva.

Ministar Radunović je istakao da je kroz IPA projekat transfuzije krvi u Crnoj Gori do sada urađeno puno i da se stvaraju uslovi da Crna Gora u svakom momentu ima sigurnu i bezbjednu krv. On je naglasio da je, kroz projekat, posebna važnost data razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi, kao veoma važnom segmentu bez kojeg zdravstveni sistem ne može da funkcioniše.

Predstavnici Crvenog krsta Crne Gore govorili su o poteškoćama sa kojima se suočavaju tokom sprovođenja aktivnosti na motivaciji dobrovoljnih davalaca krvi, finansijskim problemima koji otežavaju realizaciju zacrtanih ciljeva, koji proizilaze iz godišnjih potreba zdravstvenog sistema za jedinicama krvi. Takođe, istaknuto je da bi, u cilju efikasnijeg funkcionisanja, svi klubovi dobrovoljnih davalaca trebalo da budu pod okriljem Crvenog krsta, jer je trenutno 14 klubova formirano kao nevladine organizacije.

Dr Gordana Rašović naglasila je da je neophodno da Crveni krst u saradnji sa Zavodom za transfuziju napravi godišnji plan prikupljanja krvi, kako bi bilo kontinuirano pokriveno snabdijevanje krvlju i krvnim komponentama.