20. decembar – USKORO BOLJA KLASIFIKACIJA LJEKOVA

0
299

Agencija za hranu i ljekove Sjedinjenih Američkih Država saopštila je da će sistem od pet slova biti zamenjen novim etiketama sa više detalja i novih informacija o načinu na koji ljekovi utiču na plodnost, fetus i dojenje.

Uskoro će ljekari u Sjedinjenim Državama i širom svijeta imati jasnije informacije o prepisanim ljekovima i načinu na koji oni utiču na plodnost, fetus i dojenje.

U Sjedinjenim Državama, žene uzimaju od tri do pet prepisanih ljekova tokom trudnoće, sudeći prema podacima Agencije za hranu i ljekove. Žene koje uzimaju prepisane ljekove žele da doje svoje bebe. Ljekovi potrebni za kontrolu svega, od krvnog pritiska do dijebetesa ili mentalnih oboljenja možda mogu da naškode razvoju fetusa ili novorođenčadi.

Do sada su ljekovi klasifikovani slovima, A, Be, Ce, De i Iks, tako što su A najmanje rizični, dok su oni sa oznakom Iks, najrizičniji ljekovi. Medicinski direktor organizacije „Marš za bebe“, dr Edvard Mekejb kaže da je takav način bio konfuzan.

„Sistem koji je ranije korišćen, nije informisao ni potrošače ni profesionalce,“ rekao je dr Mekejb.

U saopštenju na internetu, Agencija za hranu i ljekove saopštila je da će sistem od pet slova biti zamjenjen novim etiketama sa više detalja i novih informacija, kako bi ljekari mogli da pomognu svojim pacijentima da naprave bolji izbor kada su u pitanju rizici od određenih ljekova, prije, tokom trudnoće ili tokom dojenja.