15. decembar – NAUČNICI SVE BLIŽE LIJEKU ZA SIDU

0
382

Skoro 25 godina, naučnici širom svijeta nastoje da pronađu lijek za bolest koja je do sada usmrtila milione ljudi. Ujedinjene Nacije procjenjuju da je više od 2 miliona osoba novoinficirano HIV virusom prošle godine, više od polovine u podsaharskoj Africi.

Istraživači su razvili različite ljekove koji značajno mogu da produže život HIV pozitivnih pacijenata, ali zbog visoke cijene mnogima nijesu dostupni. Naučnici sa univerziteta u Majamiju preduzimaju drugačiji pristup za borbu protiv virusa. Godine 2008. pacijent iz Berlina u Njemačkoj, izliječen je od HIV-a kada je primio mutirani gen tokom transplantacije koštane srži od donatora prirodno imunog na HIV.

Direktor Centra za istraživanje HIV-a na univerzitetu u Majamiju, Mario Stivenson, kaže da istraživači pokušavaju da pronađu način da omoguće da mutirani gen bude široko dostupan.

„Iako ne možemo da koristimo transplantaciju koštane srži za iskorjenjivanje HIV-a, to nam daje naznake o načinu na koji  bi mogli da pristupimo strategiji liječenja. To nam omogućava da bolje shvatimo šta virus radi u tijelu pojedinca koji je na terapiji i prikazuje nam brojne prepreke koje moramo da prevaziđemo u namjeri da iskorijenimo virus,“ izjavio je Stivenson.

On takođe navodi da bi djelotvorni metod mogao da bude razvoj neškodljivog virusa koji može da prenese mutirane gene direktno u HIV virus. Sa ovakvim pristupom, kaže on, naučnici su počeli da otkrivaju mogući lijek.

„Početni naučni napori, u koje su bili uključeni mnogi od nas, počeli su da pokazuju kako bi mogli sastojci lijeka da izgledaju, kako prepreke za lijek izgledaju i kako izgleda uspjeh,“ dodao je Stivenson.

Naučnici moraju da osiguraju da će prenosni virus biti potpuno neškodljiv, ali kažu da pristup izgleda potpuno obećavajuće. Oni predviđaju da je samo pitanje vremena pobjede u ratu protiv side.