20. februar – Nakon dvije doze Fajzera pad zaraze za 95 odsto – Izrael

0
67

Stopa zaraze Kovidom 19 pala je za 95,8 odsto među ljudima koji su primili obje doze Fajzerove vakcine, saopštilo je u subotu izraelsko Ministarstvo zdravlja.

Vakcina je takođe bila 98 odsto efikasna u sprječavanju infekcija sa povišenom temperaturom ili problemima sa disanjem i 98,9 odsto efikasna u sprječavanju hospitalizacija i smrtnih slučajeva, navelo je ministarstvo.

Rezultati su zasnovani na podacima prikupljenim na nacionalnom nivou do 13. februara, među Izraelcima koji su primili drugu dozu najmanje dvije nedjelje prije toga. Prema internet stranici Ministarstva zdravlja, drugu dozu je do 30. januara primilo oko 1,7 miliona ljudi, zbog čega su ispunili uslove da budu obuhvaćeni istraživanjem.

Prethodni izvještaji pojedinačnih zdravstvenih ustanova takođe su pokazali pozitivne rezultate, zbog čega je Izrael ukinuo ograničenja posle višenedjeljenih restriktivnih mjera. Prošle nedjelje, dozvoljeno je otvaranje škola i mnogih radnji.

Ministarstvo zdravlja takođe je uvelo aplikaciju “zelena propusnica”, povezanu sa personalnim zdravstvenim kartonima, koju ljudi koji su vakcinisani ili se smatraju imunim posle oporavka od Kovida 19 mogu da pokažu da bi odsjeli u hotelima ili prisustvovali sportskim ili kulturnim događajima.