20. februar – Odobrili treću vakcinu protiv Covida-19 – Rusija

0
86

Rusija je odobrila i treću vakcinu za domaću upotrebu, izjavio je za državnu televiziju premijer Mihail Mišustin, iako masovnija klinička ispitivanja CoviVaca koje proizvodi Centar Čumakov tek trebaju da počnu.

U Rusiji su već registrovane dvije vakcine protiv korona virusa – Sputnik V koju je razvio Nacionalni istraživacki centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja ruskog Ministarstva zdravlja i EpiVac Državnog istraživačkog centra za virusologiju i biotehnologiju Vektor u Novosibirsku. U oba slučaja je Rusija zauzela slično stajalište, odobrivši vakcine prije nego su zaključena završna klinička ispitivanja, što je izazvalo sumnjičavost nekih zapadnih naučnika, prenosi HRT.

Sputnik V je dobio zeleno svijetlo u avgustu, a treća faza kliničkih ispitivanja je počela u septembru. Masovno vakcinisanje je započeto u decembru, a preliminirani rezultati su pokazali da ta vakcina ima delovanje od 91,4 posto. Prvom dozom Sputnika V vakcinisano je do sada više od dva miliona Rusa. Uvođenje druge vakcine, EpiVaca, ubrzo počinje.

– Rusija je danas jedina zemlja na svijetu s već tri vakcine protiv Covida-19 – rekao je Mušustin.