20. februar – Počela vakcinacija u Crnoj Gori

0
83

Vladimir Žderić prvi vakcinisani i medicinsko osoblje

U Crnoj Gori je počela vakcinacija protiv koronavirusa, a prva osoba koja je primila vakcinu proizvođača Sputnjik V je šesdesetšestogodišnji korisnik Doma starih u Risnu.

– Sad sam istorijska ličnost, dobar je osjećaj, nisam imao dilemu kad je u pitanju vakcinacija. Dosta mi znači što sam primio vakcinu, pogotovo ako to pomogne i drugima. Mislim da građani ne bi trebalo da se plaše vakcine, jer je to šansa da se iskorijeni virus – rekao je Vladimir Žderić, koji je već četiri godine korisnik Doma starih Grabovac.

Dr Nikola Popović u Domu starih u Risnu koji je takođe među prvim vakcinisanim, kazao je da su u srećni i ponosni što je vakcinacija u Crnoj Gori započela u toj ustanovi.

– Danas će biti vakcinisano 79 korisnika i zaposlenih u našoj ustanovi i mislimo da je ovo početak uspješne borbe sa ovim virusom i da ćemo konačno izaći iz karantinske situacije u kojoj smo skoro godinu. Moja poruka je da je vakcina, osim mjera maske, ruka, distance, jedina šansa da pobijedimo koronu – rekao je Popović.

Šef medicinske službe u Domu starih u Risnu dr Damir Adrović koji je je takođe primio vakcinu, smatra da će se vakcinacija u velikoj mjeri odraziti u budućnosti na zdravlje i život korisnika te ustanove.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje prof. dr Dragan Laušević kazao je da vakcinacija u Crnoj Gori teče u skladu sa planom, programom i Strategijom imunizacije, gdje su u prvom krugu predviđene najranjivije grupe – osobe koje su smještene u domovima za stare, štićenici i njihovo osoblje.

– Nadamo se da ćemo uspjeti sa tim da pokrijemo sve one koji su zainteresovani da prime ovu vakcinu i dobar dio zdravstvenih radnika koji rade na prvoj liniji – one koji su u kovid ambulantama, u crvenim zonama u bolnicima, kao i epidemiološke službe – istakao je prof. Laušević.

Rekao je da je sljedeća instuticija u kojoj će biti vakcinacija Dom starih u Pljevljima.

Prvu vancinu su dale ekipe Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja Kotor.