21. februar – Svaki treći zdravstveni radnik bio zaražen koronavirusom

0
121

Položaj zdravstvenih radnika se u toku epidemije korona virusa promijenio tako da je jedan broj njih preopterećen, budući da je veliki broj zaposlenih bio inficiran ili u izolaciji, kazao je za Dan predsjednik Sindikata zdravstva dr Vladimir Pavićević.

Navodeći da ne raspolaže preciznim informacijama, dr Pavićević je rekao da je, prema njihovim podacima, oko 30 odsto zdravstvenih radnika u kovid odjeljenjima bilo inficirano koronom, gotovo svaki treći.

– Takođe, precizan podatak o broju umrlih zdravstvenih radnika od posljedica korone nemamo, međutim, znamo da je najmlađi zdravstveni radnik koji je preminuo od ovog virusa imao 35 godina. Zbog velikog broja zaraženih radnika otežan je proces rada. Međutim, smatram da je zdravstveni sistem uspješno odgovorio na ove izazove – kaza je dr Pavićević.

Kada je riječ o materijalnom položaju, dr Pavićević ističe da nije dobar, a da povećanje zarada od 12 odsto prošle i tri odsto od ove godine svakako nije dovoljno za zdravstvene radnike.

– Očekujemo da svi shvate koliko je zdravstveni sistem važan i daće to rezultirati adekvatnim nagrađivanjem u periodu kada se pandemija smiri – naglasi je dr Pavićević.

Govoreći o odnosu vlasti prema medicinarima, predsjednik Sindikata zdravstva ističe da je situacija komplikovana i ne bi bilo pošteno u ovom trenutku vršiti pritisak.