20. jun – BIORAZGRADIVI MATERIJALI ZA LIJEČENJE

0
544

Liječenje polomljene kostiju može ponekad da izazove isto toliko problema kao i sama polomljena kost. Mehanička oprema i šrafovi koji se koriste za spajanje kostiju, bilo da ostaju ili budu uklonjeni iz tijela, ponekad predstavljaju nove medicinske probleme, ali jedna nova opcija, kojom se polomljene kosti spajaju biorazgradivim materijalima predstavlja nadu.

Međutim, liječenje preloma može da zahtjeva mnogo više od jednostavnog stavljanja gipsa. Kod nekih komplikovanijih preloma mogu biti potrebni metalni šrafovi, igle, šipke ili ploče koji drže kosti na mjestu. Profesor bioinženjeringa na Univerzitetu Pitsburg, Prašant Kumta kaže da, u slučaju polomljenih kostiju, postoji nekoliko opcija da se ubrza proces ozdravljenja.

„Sa današnjom tehnologijom, ako neko dođe sa veoma teškom frakturom, bilo da je iz borbe u Iraku ili Avganistanu ili je u pitanju saobraćajna nezgoda, hirurzi nemaju mnogo izbora nego da upotrijebe sintetičke materijale, kao što su titanijum ili nerđajući čelik ili materijale od nerazgradivih polimera”, kazao je Kumta.

On i njegov tim diplomaca dizajniraju 3D materijale za štampanje, koji su kompatibilni sa tijelom pacijenta i biorazgradivi, koristeći minerale koje tijelo može da absorbuje i odbaci kada rane zarastu. U laboratoriji, njegov tim razvio je legure magnezijuma i gvožđa.

„Pratimo kako one reaguju sa koštanim ćelijama u laboratorijskim uslovima. Takođe, bili smo uspješni u 3D štampanju,“ rekao je Kumta.

Ujmesto mastila, ovaj 3D štampač ima specijalni lijepak u svom toneru. Kompjuter šalje podatke smjesi od kapljica i minaralnog pudera. Rezultat je prilagođeni dio sagrađen sloj po sloj.

Tim profesora Kumte takođe radi sa gitom od kalcijum-fosfata, koji može da se ubrizga da bi popunio praznine između polomljenih kostiju. Štampani 3D štampačem, biorazgradiva ploča ili šraf bi mogli da drže taj git na mjestu. „Ploča za fiksiranje bi stvorila mehaničku čvrstinu potrebnu za prihvatanje punjenja, a git bi mogao da pomogne u zarastanju i formiranju kostiju,“ kazao je Kumta.

Kumta kaže da je njihov rad revolucionaran, uz bolji ishod za pacijenta. Umjesto da ugrade šraf, ploču ili iglu, kaže on, ljekari bi mogli da pruže tijelu mnogo djelotvorniju mogućnost da se samo regeneriše.