14. jun – OBILJEŽEN SVJETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI

0
322

Na dan obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi Svjetska zdravstvena organizacija je pozvala na povećanje broja neplaćenih dobrovoljnih davalaca krvi, jer se na taj način mogu spasiti milioni života svake godine.

Tema ovogodišnje kampanje je bila „Hvala ti što si mi spasao život“. Na taj način se ohrabruju donatori širom svijeta da doniraju krv dobrovoljno i redovno pod sloganom „Dajte slobodno, dajte često. Akcija dobrovoljnog davanja krvi.“

„Najbolji način da se obezbjede sigurne i odgovarajuće zalihe krvi i krvnih derivata za transfuziju je putem redovnih donacija dobrovoljnih neplaćenih davalaca krvi“, rekla je generalna direktorka SZO-a dr Margaret Čen.

„SZO podstiče sve države članice da dobiju sve svoje zalihe krvi od takvih donatora,“ dodala je dr Čen.

Transfuzija krvi i krvnih derivata pomaže pacijentima koji pate od bolesti koje ugrožavaju život da žive duže i održavaju bolji kvalitet života, a i podržava složene medicinske i hirurške zahvate. Transfuzija ima suštinsku, ključnu ulogu u spašavanju života majke i djeteta, kao i tokom vještačkih i prirodnih katastrofa, poput nedavnog zemljotresa u Nepalu.