20. maj – U KLINIČKOM CENTRU PREDSTAVLJEN PRAVILNIK O PRISUSTVU PARTNERA POROĐAJU

0
373

Na konferenciji za medije održanoj u Kliničkom centru Crne Gore, direktorka Klinike za ginekologiju i akušerstvo prof. dr Snežana Crnogorac predstavila je pravilnik o prisustvovanju partnera porođaju.

Odmah nakon rekonstruisanja porodilišta ova novina je najavljivana iz KCCG, ali je od skoro stupila na snagu. Po riječima dr Crnogorac trudnica će putem maila ili pismom upućenim na službene adrese Kliničkog centra moći da pošalje zahtjev o tome da osoba koju ona odabere prisustvuje porođaju. Preporučljivo je da se to uradi četiri nedjelje prije očekivanog termina kako bi se održao tečaj u trajanju od 90 minuta na kojem će biti predstavljen kratki film, a sve u vezi sa pravilima ponašanja u porođajnoj sali i ulozi partnera u toku samog porođaja.

Po proračunima nadležnih službi u Kliničkom centru, ova usluga će koštati 79 eura, i novac će služiti kako bi se obezbjedila neophodna sterilna garderoba za partnera i organizovao sam tečaj.

Pravilnik sadrži još neke odredbe, kao što je mogućnost da partner provede sa porodiljom i bebom dva sata nakon porođaja. Da bi se obezbjedio nesmetan proces porođaja, ukoliko dođe do komplikacija partner će morati da napusti salu, a sve u cilju što boljeg zbrinjavanje porodilje i novorođenčeta.

Pravilnik je dostupan na sajtu Kliničkog centra Crne Gore.