20. novembar – SVJETSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE SAOBRAĆAJNIH NESREĆA

0
268

Medical LogoŠirom svijeta, već 20 godina, svake treće nedjelje u novembru obilježava se Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća. Cilj obilježavanja ovog dana je da se skrene pažnja javnosti na problem velikog broja žrtava smrtno stradalih i povrijeđenih u saobraćajnim udesima, patnju koju izaziva gubitak voljenih osoba, kao i veliki broj trajnih i privremenih invaliditeta. Ovim danom, kojim se ove godine obilježava 20. novembar, takođe, odaje se počast pripadnicima hitne medicinske pomoći, policije i zaposlenim u sistemu zdravstva, koji se svakodnevno suočavaju sa traumatskim posljedicama koje izazivaju saobraćajne nesreće na putevima, koje su nerijetko i sa smrtnim ishodom.
Povodom Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih udesa, Ministarstvo zdravlja je podijelilo edukativne flajere i postere, kao upozorenje i apel gradjanima da budu odgovorni i prema sebi i prema drugima, da samo svojim ponašanjem i sigurnim zdravljem ne ugrožavaju svoj već i život ostalih učesnika u saobraćaju. Redovne ljekarske kontrole i efikasni medicinski tretmani liječenja svakako će doprinijeti smanjenju neželjenih stanja i posljedica, koje izazivaju saobraćajne nesreće. Flajeri i posteri distribuirani su i postavljeni na pultovima i vidnim mjestima u Kliničkom centru Crne Gore, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć i njegovim jedinicama, Zavodu za transfuziju krvi, Institutu za javno zdravlja i svim domovima zdravlja u Crnoj Gori.
Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća prvi put zvanično je obilježen 1995. godine, pod pokroviteljstvom Evropske federacije za žrtve saobraćajnih nesreća (FEVR) kao Evropski dan sjećanja. Deset godina kasnije, 26. oktobra 2005. godine, Generalna skupština UN-a usvojila je zvanično obilježavanje Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća kao odgovarajuće priznanje za žrtve saobraćajnih nesreća i njihove porodice.