21. avgust – NAJAVA IX KONGRESA EVROPSKE FEDERACIJE ZA BOL (EFIC)

0
431

Evropske federacije za bol (EFIC), u periodu od 2. do 5. septembra održaće u Beču, Austrija, IX Kongres na kome se očekuje učešće više od 4.000 stručnjaka iz cijelog svijeta.

Tema ovogodišnjeg EFIC kongresa je „Prevođenje dokaza u praksu“, koja u potpunosti odražava glavnu namjeru kongresa, a to je prenos rezultata ispitivanja i istraživanja u kliničku praksu. Ova tema EFIC kongresa je od izuzetnog značaja ne samo u smislu medicine i zdravstvene zaštite, već i u pogledu napora za unapređenje javnog zdravlja, jer više od 20% odraslih Evropljana pati od hroničnog bola. Gubitak produktivnosti i radne snage u Evropskoj uniji zbog hroničnog bola iznosi oko 34 milijarde eura.

Neki od najznačajnijih učesnika konferencije su: dr Kris Vels, predsjednik Evropske federacije za bol (EFIC) koji će govoriti na temu: „Činjenice i brojke o bolu u Evropi – potcjenjivanje neuropatskog bola i Evropska godina borbe protiv neuropatskog bola“, zatim prof. Kristofer Eklston, predsjednik Naučnog odbora kongresa koji će govoriti o tome kako hronični bol mijenja naše razmišljanje i ponašanje, prof. Bart Morlion, novoizabrani predsjednik Evropske federacije za bol, govoriće o prednostima i rizicima opijata i njihovom racionalnom morišćenju u Evropi, a dr Endrju Mur iz Oksforda govoriće o najnovijim naučnim otkrićima u vezi sa terapijom za bol.