22. avgust – BORBA PROTIV ALCHAJMEROVE BOLESTI

0
376

Rat protiv jedne od najtežih bolesti modernog vremena – Alchajmerove bolesti – vodi se bez prestanka. Uprkos činjenici da još nije poznato šta tačno uzrokuje Alchajmerovu bolest, naučnici su napredovali na nekoliko različitih frontova.

Alchajmerova bolest je neuro-degenerativna bolest koja pogađa više od 30 miliona ljudi godišnje, polako im oduzima memoriju, smanjuje njihove tjelesne funkcije i na kraju izaziva smrt.

Redovne provjere mozga pacijenta pokazuju da bolest polako uništava mrežu neurona, koja je toliko komplikovana, da i dalje nije poznato koje hemijske supstance su odgovorne za to.

Prema jednoj teoriji, određeni protein pod nazivom tau postaje defektan i ometa normalne funkcije neurona. Naučnici u Slovačkoj tvrde da su razvili vakcinu koja pokreće imunološki sistem da proizvodi antitjela, koja uspješno sprečavaju uništavanje tau proteina.

„U našim probama na životinjama, koje sadrže gene drugih vrsta, uočili smo da se 95% lošeg tau proteina uklanja u kratkom vremenskom periodu. To je bio veoma ohrabrujući rezultat”, rekao je Mikal Novak, naučnik kompanije „Akson Neuroscience“.

Naučnici iz kompanije „Ilaj Lili“ isprobali su drugačiji pristup, zasnovan na teoriji da Alchajmerovu bolest uzrokuju abnormalne naslage hemijskog jedinjenja nazvanog amiloid beta. Njihov novi lijek dokazao je da je djelotvoran kod pacijenata sa blagim simptomima.

„Nije bilo dodatnih sporednih efekata. To je veoma važno, jer pokazuje neprekidnu djelotvornost lijeka tako da ljekovi nijesu prolazni, niti privremeni”, kazao je Vilijem Tiz iz Udruženja za borbu protiv Alchajmera.

Rezultati kliničkih ispitivanja oba lijeka predstavljeni su na nedavnom simpozijumu u Vašingtonu.