21. decembar – NACIONALNE KONSULTACIJE O REGULISANJU SADRŽAJA SOLI U HLJEBU I PEKARSKIM PROIZVODIMA

0
291

med3U hotelu Premijer 21. Decembra održana je eksperstska radionica na temu „Smanjivanje sadržaja soli u hljebu i pekarskim proizvodima-kako dalje?“. Skup je organizovalo Ministarstvo zdravlja i Svjetska zdravstvena organizacija, u okviru Sporazuma o saradnju za period 2014 – 2015. godine između Vlade Crne Gore i SZO, a u skladu sa prioritetima postavljenim evropskom politikom „Zdravlje 2020“.

Na sastanku, pored predstavnika Ministarstva zdravlja i SZO, učestvovali su i predstavnici Instituta za javno zdravlje, Ministarstva poljoprivrede, Privredne komore, Instituta za standardizaciju i pekarske industrije.

U ime Ministarstva zdravlja skup je pozdravila generalna direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju i bioetiku, dr Mira Jovanovski Dašić, i šefica Kancelarije SZO, gospođica Mina Brajović.

– U prosjeku, jedna od tri odrasle osobe u svijetu ima povišen krvni pritisak. Jedan od zaključaka sistematskog istraživanja faktora rizika je da su najveći nutritivni rizici visok unos natrijuma i nizak unos voća. Od svih javnozdravstvenih strategija, smanjenje unosa soli u ishrani je jedna od najlakše izvodljivih javnozdravstvenih mjera. Za njenu primjenu najvažnija je međusektorska saradnja, posebno s prehrambenom industrijom, s ciljem smanjenja sadržaja tzv „skrivene” soli odnosno soli u proizvodnom procesu, jer je veći dio soli koji unosimo u organizam skriven u gotovoj, polugotovoj i industrijski proizvedenoj hrani – istakla je dr Jovanovski-Dašić.

Mina Brajović pozdravila je skup i prezentovala temu – Evropska perspektiva: značaj inicijativa za smanjenje unosa soli.

Predstavnica Instituta za javno zdravlje dr Zorica Đorđević, govorila je o smanjenju unosa soli u Crnoj Gori, dok je predstavnica Univerziteta Donja Gorica, dr Vesna Boljević govorila o tehnologiji hrane i značaju soli.

U drugom dijelu sastanka je bilo riječi o Zakonu o bezbjednoj hrani i usklađivanju sa zakonodavstvom EU i iskustvima Portugalije i Hrvatske koje su prenijeli konsultanti SZO, prof. Pedro Moreire i doc. dr Danijela Štimac.