23. decembar – POČELA REALIZACIJA PROGRAMA RANOG OTKRIVANJA RAKA DOJKE

0
329

med6Program ranog otrkivanja raka dojke u Crnoj Gori, počeo je 23.12.2015.godine, čime Ministarstvo zdravlja realizuje obaveze iz Nacionalnog programa za rak i Programa za rano otkrivanje raka dojke, kao jednu od najvažnijih aktivnosti u oblasti prevencije u unapređenja zdravlja, koja će se sprovoditi u kontinuitetu.

U prvoj fazi realizacije biće obuhvaćeno oko 30 hiljada žena, starosne grupe od 50 do 69 godina, iz opština Podgorica, Kolašin, Cetinje i Danilovgrad, a pozivanje i zakazivanje preventivanog snimanja na digitalnom mamografu u Kliničkom centru Crne Gore, obavljaće izabrani doktori iz pomenutih opština. Snimanje će obavljati radiolozi i rentgen tehničari iz Kliničkog centra Crne Gore, posebno edukovani za ovu dijagnostičku proceduru, dok će u kasnijoj fazi programa biti uključeni i patolozi i Konzilijum za dojku Kliničkog centra Crne Gore. Evaluaciju i monitoring skrininga sprovodiće Institut za javno zdravlje.

Skrining je besplatan za sve žene, a domovi zdravlja iz Kolašina, Cetinja i Danilovgrada organizovaće besplatan prevoz na snimanje u Kliničkom centru Crne Gore. Dnevno će mamografiju obavljati tri žene iz Kolašina, po dvije iz Danilovgrada i Cetinja i devet žena iz Podgorice, a o rezultatima snimanja žene će biti obaviještene od strane svojih izabranih doktora.