21. februar – ISTRAŽIVAČI TESTIRAJU LJEKOVE ZA EBOLU

0
326

Epidemija ebole u Zapadnoj Africi izgleda da se stišava. Ali stručnjaci upozoravaju da još nije kraj, i da neće biti posljednja. Epidemija je ukazala na hitnost u pronalaženju djelotvornih terapija. Iako do pronalaska lijeka predstoji dugačak put, istraživači testiraju neke nove pristupe, ali takođe, i neke stare.

U USAMRIID-u, najvećoj američkoj vojnoj laboratoriji za infektivne bolesti u blizini Vašingtona, naučnici rade sa nekim od najgorih virusa na svijetu, kao što su: antraks, lasa i marburg. Oni proučavaju mikroorganizme koji bi mogli da budu korišćeni kao biološko oružje. „Ali epidemija ebole privukla je svu njihovu pažnju,“ kazao je istraživač Trevis Voren.

„Naše mašine zaista rade bez prekida od juna, kada je virus ebole stvarno došao do izražaja,“ rekao je Voren.

Kao jedno od samo nekoliko mjesta na kojima može da se radi sa ebolom bezbjedno, USAMRIID je pomogao da se razviju neki od najobećavajućih ljekova protiv te bolesti.

Jedan lijek protiv eboje bori se protiv bolesti na nov način, tako što utiče na gene virusa, koji se nalaze na lancu ribonukleinske kiseline – RNK. Geni sadrže uputstva koja navode inficirane ćelije da prave više virusa. Lijek sadrži mali dio virusove RNA, umotane u paket koji upozorava odbrambene mehanizme ćelije.

„Tu su enzimi koji bukvalno odgrizu viralni RNA i unište ga. Jedanom kada je uništen, virus prestaje da funkcioniše,“  rekao jeTrevis Voren.