21. januar – BROJ OBOLJELIH I UMRLIH OD EBOLE

0
440

Institut za javno zdravlje Crne Gore 21. januara ažurirao je podatke Svjetske zdravstvene organizacije o broju oboljelih i umrlih od ebole.

Zemlje sa velikom geografskom raširenošću i intenzivnom transmisijom virusa ebole su sljedeće:

 

DRŽAVE  ZAHVAĆENE EPIDEMIJOM EBOLE BROJ REGISTROVANIH SLUČAJEVA BROJ UMRLIH
GUINEA 2871 1876
LIBERIA 8478 3605
SIERRA LEONE 10340 3145
UKUPNO 21689 8 626

 

Zemlje sa inicijalnim slučajem/slučajevima obolijevanja od ebola virusnog oboljenja, ili sa lokalizovanom transmisijom virusa ebole su:

 

DRŽAVE  ZAHVAĆENE EPIDEMIJOM EBOLE BROJ REGISTROVANIH SLUČAJEVA BROJ UMRLIH
UNITED KINGDOM 1 0
UKUPNO 1 0

 

U državi Mali su 18. januara prošla 42 dana od posljednjeg slučaja ebola virusne infekcije. Test je bio negativan i ova država je proglašena oslobođenom od ebola virusnog oboljenja.

Šest zemalja (Mali, Nigerija, Senegal, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i Sjedinjene Američke Države) prijavile su slučajeve importovanja osoba oboljelih od ebola virusne infekcije iz neke od zemalja sa velikom geografskom raširenošću i intenzivnom transmisijom virusa ebole.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske 29. decembra je prijavilo prvi potvrđeni slučaj ebola virusne infekcije u Glazgovu (u Škotskoj). Radi se o zdravstvenom radniku koji se vratio iz Sierra Leone-a. Oboljeli zdravstveni radnik je izolovan i nalazi se na liječenju u Londonu.