21. januar – SZO POZDRAVILA IMENOVANJE SPECIJALNOG IZASLANIKA UN ZA TUBERKULOZU

0
279

Svjetska zdravstvena organizacija je pozdravila imenovanje specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Tuberkulozu (TB), dr Erica P. Gosbija.

Dr Gosbi ima zavidno iskustvo u globalnom zdravlju i diplomatiji zbog čega je njegovo imenovanje na ovu funkciju sasvim opravdano. Uprkos svemu, tuberkuloza je i dalje ozbiljan problem javnog zdravstva koju djelimično podstiče epidemija HIV/AIDS kao i antimikrobna  otpornost. Svjetska zdravstvena organizacija se raduje bliskoj saradnji sa dr Gosbijem i zajedničkom nastojanju da se postigne što bolji rezultat u borbi protiv tuberkuloze, kao i da se  dostignu ciljevi dogovoreni na prošlogodišnjoj skupštini Svjetske zdravstvene organizacije.

Strategija „Kraj tuberkuloze“ ima za cilj da okonča globalnu epidemiju sa ciljem da se u periodu od 2015. do 2035. godine smanji broj smrtnih slučajeva za 95%, a pojava novih slučajeva za 90%. Strategija obuhvata ciljeve koji su postavljeni za 2030. godinu, odnosno ciljeve održivog razvoja, kao i prelazne prelomne ciljeve za 2020. i 2025. godinu.