21. jul – Donacija Slovačke Zavodu za transfuziju krvi

0
98

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi dr Gordana Rašović i ambasador Republike Slovačke Boris Gandel potpisali su ugovor o donaciji vrijedan 10.000 eura.

Cilj donacije je pomoć u nabavci savremenog automatskog aparata – separatora za procesiranje jedinica prikupljene krvi i izdvajanje komponenata krvi a što omogućava liječenje pacijenata po savremenim principima usmjerene hemoterapije.

Nabavka tog aparata, doprinijeće unapređenju kvaliteta finalnog lijeka, većoj efikasnosti i sigurnosti u procesu rada u skladu sa usvojenim standardima kvaliteta.

Kontinuirani rad transfuziološke službe u svakoj zemlji i u redovnim uslovima je od izuzetne važnosti za kvalitetno funkcionisanje ukupnog zdravstvenog sistema, a posebno u vremenu pandemije COVID-19 koja je zahvatila i našu zemlju.

– Donacija za nabavku ovako važnog aparata koji će omogućiti bržu i efikasniju pripremu komponenata krvi neophodnih za liječenje i zbrinjavanje naših sugrađana, predstavlja veliku pomoć transfuziološkoj službi Crne Gore i ukupnom zdravstvenom sistemu – podsjetila je dr Rašović i dodala da je Ambasada Republike Slovačke prepoznala značaj sistema transfuzije kao izuzetno značajnog segmenta zdravstvenog sistema, ali i važnog elementa u sistemu obezbjeđivanja kvaliteta zdravstvene zaštite i bezbjednosti.

Dr Rašović se zahvalila g-dinu Gambelu, na prepoznavanju važnosti rada transfuziološke službe ističući da su dovoljne količine bezbjedne krvi neophodne za liječenje pacijenata i zbrinjavanje urgentnih stanja i dragocjen resurs i obaveza svih nas.